Image Image Image Image

Zonder emoties zijn we nergens, laat kersverse hoogleraar Gerben van Kleef zien in zijn boek Op het gevoel, dat op 12 mei bij Uitgeverij Atlas-Contact verschijnt.

Emoties zijn hot. De een omarmt ze, de ander verfoeit ze. Vaak worden ze gewantrouwd. De gangbare opinie is nog steeds dat mensen hun emoties moeten onderdrukken om goed te kunnen functioneren. Wie zijn emoties de vrije loop laat, wordt al snel gezien als hysterisch en irrationeel.

In Op het gevoel - Hoe we elkaar beïnvloeden met onze emoties toont Gerben van Kleef aan dat dit een volkomen achterhaalde opvatting is. Van Kleef laat zien dat emoties een cruciale rol spelen in ons sociale leven. Zonder emoties zouden we niet weten wat andere mensen beweegt, wat ze van ons willen en wat wij van hen kunnen verwachten. We beïnvloeden anderen voortdurend met onze emoties, bewust en onbewust - en anderen beïnvloeden ons.

Maar hoe werkt dit precies? Hebben we onze emoties in de hand? Kunnen we ze inzetten bij het sluiten van een goede deal? Hoe sturen de emoties van ouders het gedrag van hun kinderen? Waarom werken sommige mensen harder na een uitbrander dan na een schouderklopje? Wat kunnen we leren van grote voetbaltrainers? Krijgen politici die hun emoties tonen meer stemmen? Waarom zijn mensen met veel macht vaak ongevoelig voor de emoties van anderen? En wat gebeurt er als onze emotiehuishouding wordt verstoord door een psychische aandoening?

Aan de hand van aansprekende voorbeelden en verrassende wetenschappelijke inzichten schetst Van Kleef een radicaal nieuwe visie op het nut van onze emoties. Van de tranen van Hillary Clinton en de woedeaanvallen van Louis van Gaal tot het emotionele onvermogen van Jan Peter Balkenende. Op het gevoel is geen pleidooi voor ongebreidelde emotiehysterie. Op het gevoel laat zien hoe geraffineerd onze emoties werken en hoe onmisbaar ze zijn voor een succesvol leven.

Bestel Boek Nu

Created By Martijn Grul